Strašan turnir u Banjaluci

Stara škola održala školski čas Mladim lavovima
24/07/2020
Šah u Srpskoj preležao koronu
15/08/2020

Bojan Maksimović, FIDE majstor i član Škole šaha “Skakač”, pobjednik je Brzopoteznog prvenstva Banjalučkog ŠK, održanog 12. avgusta 2020. u Domu omladine.

On je imao treći rejting na startu i izgledalo je da se stvari neće povoljno razvijati po njega, jer je već u prvom kolu pretrpio poraz u duelu s Borislavom Praštalom, inače šampionom RS iz 1997. godine.

Tada je, međutim, Bojan počeo da reda pobjede i u veoma jakoj konkurenciji prvi stigao na cilj sa 10½ poena iz 13 partija! Remizirao je samo s Milanom Vukićem, Dušanom Lekićem i Borisom Đukićem. Koliko je ovaj rezultat upečatljiv govori podatak da je najbližeg konkurenta, međunarodnog majstora Vladu Jakovljevića, ostavio na korak i po iza sebe!

Turnir je bio pozivnog karaktera, a među 14 igrača bio je jedan velemajstor, tri intera i sedam FIDE majstora. Ovakav sastav ranije je bilo moguće vidjeti u Banjaluci samo na open turnirima i najava je povratka na stare staze uspjeha kluba domaćina.

Tabela: Bojan Maksimović 10½, Vlado Jakovljević 9, Aleksandar Savanović i Slaven Paštar 8½, Borislav Praštalo i Dušan Lekić 7½, Milan Vukić 6½, Draško Babić i Zoran Popović 6, Boris Đukić i Daniel Milekić 5½, Maksim Savanović 5, Dragan Stanković 4½, Milan Božić ½.

Petorici prvoplasiranih su uručene novčane nagrade.

Igrači su na raspolaganju imali po pet minuta za partiju i dvije sekunde bonusa za svaki povučeni potez.

Direktor turnira bio je Daniel Milekić, a o regularnosti takmičenja je brinuo Nedeljko Ilić, međunarodni sudija.