Skakaču srebro u Kupu RS za omladince

Škola šaha “Skakač” od 1. novembra OŠK
31/10/2021
Bojan Maksimović sa Srpcem pobjednik Kupa RS
13/11/2021

OŠK Skakač je osvojio srebrnu medalju u Kupu RS za omladince, održanom od 5. do 7. novembra u Dvorovima.

Velikog udjela u našem srebru ima neobičan događaj koji se zbio u drugom kolu. Obudovačka Crvena zvijezda je savladala paljanski Gambit, ali je glavni sudija, nakon što je zapisnik, bez uložene žalbe, potpisan, utvrdio da je pobjednik nepravilno rotirao igrače postavivši rezervu na prvu tablu!

Potom je na sajtu chessresults postavljen  rezultat 4:0, kontumacijama, za Gambit, što je, prema nama, ispravno i prema Pravilniku zasnovana odluka.

Kasnije, saznajemo (iz druge ruke) da su se kapiteni ekipa dogovorili da odigraju novi meč, uoči posljednjeg kola. Najavili smo prigovor glavnom sudiji, smatrajući da se pravila moraju poštovati. Ukoliko jedna ekipa ili njen kapiten nisu naučili na koji način se mijenja sastav, bilo je naše rezonovanje, na službenom takmičenju im se ne smije “gledati kroz prste”.

Glavni sudija Nemanja Šipka je potom na službenom sajtu Šahovskog saveza RS objasnio kako je došlo do odluke o ponavljanju meča.

– Kako bi sankcije propisane pravilnikom bile da ekipa iz Obudovca izgubi meč sa 4:0, pozvao sam na sastanak kapitene obje ekipe, da riješimo nastali problem. S ciljem da se spor završi na sportski način – takmičenjem za šahovskom tablom, dogovoreno je da se odigra novi meč, po završetku 4. kola, a prije početka posljednjeg, 5. kola. Smatram da je ovakvo rješenje jedino moguće, sportsko i fer, posebno uzimajući u obzir starost učesnika, a pravila direktno ne rješavaju nastali slučaj (završen meč, nema žalbe). Takođe, ovakvo rješenje neće oštetiti bilo koju drugu ekipu učesnicu u takmičenju – stoji u saopštenju.

Posljednja rečenica je tačna, ali je ovo rješenje oštetilo upravo OŠK Gambit iz Pala, koji je u ponovljenom meču slavio sa 3:1. Da se postupilo prema šahovskim pravilima i da Paljani nisu “popustili”, oni bi osvojili srebrnu, a mi bronzanu medalju!

Prigovor na kraju nismo uložili iz dva razloga:

  • organizator je usmeno upozoren na kršenje pravilnika, ali je to zanemario i sproveo svoju zamisao mada starost učesnika (osoba koja je brinula o ekipi je penzioner, a takmičari imaju uglavnom između 16 i 19 godina) pokazuje da su imali dovoljno vremena da nauče osnove ekipnih takmičenja;
  • nije bilo razloga da mi poslije svega, umjesto ekipe iz Pala, ispravljamo “krivu Drinu”, pogotovo što je njihov pristanak na novi meč nanio vodu na naš mlin.

Na kraju, kao utjehu, organizator je mogao naknadno uvesti bar simboličnu nagradu za fer plej i dodijeli je klubu o kojem će se mnogo lijepih stvari čuti u budućnosti.

Da je pomoćni sudija na početku meča obavio svoju dužnost i provjerio da li je sve prema propisima, do svega ovog ne bi ni došlo.

Kako sankcije nisu uslijedile, Crvena zvijezda nije morala da uči na svojim greškama, pa je nastavila po starom  – u posljednjem kolu su drugu rezervu stavili na treću, a prvu rezervu na četvrtu tablu!

Sasvim zasluženo trijumfovao je OŠK “9. januar” iz Foče, u sastavu: Miloš M. Stanković (FM, Srbija) 4/4, Aleksa Đuković 3/4;, Nikola Mrković 1½/4, Miljana Golubović 3/4.

Odlučio je upravo meč sa nama, u kojem nismo iskoristili svoje šanse. Tako je, navedimo jedan primjer, Aleksa Ninković, vodeći crne figure na trećoj tabli, došao u sljedeću poziciju protiv Nikole Mrkovića.

Ovdje su do pobjede crnog vodila dva puta: 1. … Sd5 i 1. … Sg4. Prvi nastavak je logičniji i malo precizniji, ali ni drugi, koji je odigran, nije mnogo slabiji.

Uslijedilo je:

  1. Ld4 Ld4?!

Gubi veliki dio prednosti. Trebalo je iskoristiti stiješnjenost bijelih figura sa: 2. …e3! Bijeli top mora da napusti odbranu pješaka: 3. Td3 Ld4: 4. Td4: (ako bi uzeo skakačem, do materijalne prednosti vodi: 4. … Sf2 5. Te3: Te3: 6. Kf2: Te4) Tc2 5. Te1 Td2, sa daljnjim Sf2 i Sd3.

  1. Sd4: e3 4. Te2 Tcd8?

Potez bez ideje, nakon kojeg je pozicija potpuno jednaka. Ninković nije uočio jednostavno: 4. … Te4 5. Sf3 Tf4: 6. h3 Sh6! 7. Te3: Tc2:, sa značajnom prednošću.

Partija je završila remijem, a konačan rezultat je bio 2½:1½ za fočanske šahiste.

Aleksa Ninković je na kraju imao najbolji rezultat na trećoj tabli.

Tabela

  1. OŠK “9. januar” (Foča) 7 meč bodova (11½ poena)
  2. OŠK Skakač (Banjaluka) 5 (10½)
  3. OŠK Gambit (Pale) 5 (10)
  4. Crvena zvijezda (Obudovac) 3 (7)
  5. Sveti Georgije (Bijeljina) 0 (1)

Igrači su na raspolaganju imali po 20 minuta za razmišljanje tokom partije, pri čemu je za svaki povučeni potez dodavano 10 sekundi. Bilo je ovo prvo kup takmičenje koje je igrano uz vremenski dodatak.

SKAKAČ: Marko Ninković 3/4, Luka Bosančić 3/4, Aleksa Ninković 3½/4, Filip Aleksandar Kremenović 1/4;

GAMBIT: Dario Šiljegović 2/4, Pavle Brčkalo 2/4, Goran Mijić 2½/4, Luka Mihailo Lazić 3½/4;

CRVENA ZVIJEZDA: Dušan Joksimović 0/3, Darko Petrović 2/4, Ilija A. Ristić 1½/4, Petar Simić 1/2, Dušan Kozomara 2½/3;

SVETI GEORGIJE: Marko Nikolić 1/4, Marko Zekanović 0/4, Marija Zekanović 0/4, Marina Zekanović 0/4.

Tri prvoplasirane ekipe su dobile pehare, medalje i diplome.

Organizator je Šahovski savez RS, tehnički organizator ŠK Svetozar Gligorić iz Bijeljine, direktor Aleksandar Kovač, dok je o regularnosti takmičenja u hotelu “Sveti Stefan” brinuo Nemanja Šipka, FA sudija.