“Skakač” ustupio demo-tablu šahovskoj sekciji OŠ “Jovan Dučić”

Bojan Maksimović sa Srpcem pobjednik Kupa RS
13/11/2021
Mladi šahisti BiH peti na jakom onlajn turniru
20/11/2021

Omladinski šahovski klub “Skakač” iz Banjaluke ustupio je demonstracionu tablu na korištenje šahovskoj sekciji u OŠ “Jovan Dučić” u Zalužanima, Područno odjeljenje Kuljani.

Magnetnu tablu je 11. novembra uručio Branko Tomić, predsjednik kluba, a preuzeo Aleksandar Elezović, pomoćnik direktora osnovne škole.

– Naš rad se ne ogleda samo u tome da mislimo na dobrobit naših članova već i u poboljšanju uslova rada školskih šahovskih sekcija, za koje se uvjerimo da zaslužuju našu stručnu i svaku drugu vrstu pomoći, u skladu, naravno, s našim skromnim mogućnostima – rekao je Tomić.

Sekcija u ovoj školi uvodi veliki broj djece u tajne drevne igre, ali ono što nas je posebno iznenadilo je što je rukovodstvo škole na čelu s direktorkom Rankicom Pušić izdvojilo jednu prostoriju samo za šahovske aktivnosti!

– Sekciju vodi Slađana Marić, profesor razredne nastave, a koliko je šah magnet za djecu vidi se i po tome što je nedavno, na turniru koji je organizovao upravo “Skakač”, našu školu predstavljalo više od 20 učenika. Nastupali smo ranije na svetosavskim i vidovdanskim turnirima, jedva čekamo nove Male olimpijske igre, a voljeli bismo da se obnovi i ekipno takmičenje osnovnih škola u Banjaluci – rekao je Elezović.

Ističe kako će demonstraciona tabla značajno uticati na kvalitet rada sekcije.

U tome će im sigurno pomoći i šahovska literatura koju će, periodično, dobijati od OŠK “Skakač”.

Podsjećamo da je “Skakač” ranije već ustupio jednu demonstracionu tablu, Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Banjaluci.

– Ove table nam je 2015. godine donirala Ambasada Njemačke i mi ne želimo da ih držimo u depou, gdje bi skupljale prašinu. Par njih koristimo u vlastitom radu, a za šest godina ustupili smo drugima na korištenje, nažalost, samo dvije demonstracione table. Nadamo se da će se poboljšanjem odnosa društva prema šahu vremenom steći uslovi da još nekom na ovaj, simboličan način pomognemo – rekao je na kraju predsjednik OŠK “Skakač”.