Skakač napunio deset godina!

Aleksa Ninković 25. na onlajn turniru
13/12/2020
Bojan Maksimović peti u Sarajevu
20/12/2020

Prije tačno 10 godina, 14. decembra 2010. godine, počela je sa radom Škola šaha “Skakač” iz Banjaluke. Tih prvih mjeseci, ali i godina, borili smo se sa ukorijenjenim mišljenjem da je tradicija važnija od trenutno uloženog rada. Govorili smo, šta vrijedi ako nešto postoji 30 ili 50 godina ako se nanovo, svake godine, ne krene od nule?! Lijepo je imati pehare i medalje, ali u svaki novi dan treba ući sa željom da se postane bolji. Ne kažu uzalud sportisti da je teže nešto odbraniti nego osvojiti. Ozbiljan klub ne može sebi dozvoliti da spava na lovorikama.

Za 10 godina uradili smo mnogo, više nego što smo smjeli da zamislimo kada smo počinjali ovu šahovsku bajku. Rekorderi smo po broju osvojenih titula ekipnih omladinskih prvaka RS, sa 6 zlata i 3 srebra, iznjedrili smo dva FIDE majstora, najmlađa u istoriji Banjaluke, dali Banjaluci jedinu olimpijsku reprezentativku, došli na vrata Top 10 u Evropi u muškoj i ženskoj konkurenciji do 18 godina, učestvovali na 7 evropskih šampionata za mlade, osvojili 28 medalja (16 + 9 + 3) na kadetskim i omladinskim prvenstvima BiH, 59 medalja (24 + 26 + 9) na kadetskim i omladinskim prvenstvima Srpske, uspostavili saradnju sa vrhunskim domaćim i svjetskim igračima, šahovskim školama iz Rusije, Srbije i Hrvatske, organizovali 4 Festivala prijateljstva “Matirajmo predrasude” i 9 turnira za djecu do 9 godina starosti, izdali jednu knjigu o našem radu i pripremili još dvije…

Pri tome je naših 160 polaznika nastupilo na 456 turnira, odigralo 16.636 partija i sakupilo 9.080 poena, što daje 54,6 odsto uspješnosti. I to sve bez prostorija!

Korona nas je malo zaustavila, ali i taj “predah” ćemo iskoristiti za novi zalet i nove projekte. Ne želimo da poslije novih 10 godina ponavljamo sve ovo isto, jer – kao što smo rekli – tradicija za nas ne igra nikakvu ulogu. Važno je samo ono što se novo postigne, da kada se okrenemo na kraju svake kalendarske godine možemo sa ponosom reći: “Imao se ‘Skakač’ rašta i osnovati!”