Sjajan start Maše, na kraju četvrta

Anastasiji i Anji po 3 poena na turniru za šahistkinje
02/05/2022
Pobjeda nad Kadrićem nedovoljna za prvo mjesto
05/06/2022

Sjajan start imala je Maša Maksimović na Međunarodnom “A” turniru za šahistkinje, održanom povodom Dana žena od 5. do 8. marta u Banjaluci.

Savladala je tri protivnice, od kojih je jedna – Karmen Mar, ženski inter iz Slovenije – bila drugi favorit.

Potom je u, tada se pokazalo, direktnim duelima za najviši plasman pretrpila dva poraza, od Irine Čoluškine i Radmile Kovačević, da bi olimpijska reprezentativka BiH iz grada na Vrbasu turnir privela kraju sa dva remija. To je Maši bilo dovoljno za 4. mjesto, izgubivši pri tome 3,2 rejting poena.

U hotelu “Jelena” trijumfovala je Čoluškina (61), ženski velemajstor, svojevremeno šampionka SSSR, trostruka jugoslovenska prvakinja i dvostruka pobjednica prvenstava Srbije i Crne Gore.

Isti broj bodova, ali i pola poena slabiji dodatni kriterijum imala je Radmila Kovačević, ženski FIDE majstor iz Srbije.

Nastupilo je, po pozivu, 14 šahistkinja iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, među kojima su bili po jedan ženski velemajstor i ženski inter, te 5 ženskih FIDE majstora.

One su na raspolaganju imale po 60 minuta za razmišljanje tokom partije, te dodatnih 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Čoluškini je uručen pehar, podijeljene su i medalje, a novčane nagrade su dobile sve učesnice.

Organizator turnira je Šahovski savez RS, direktor Aleksandar Kovač, dok su pravdu dijelili Vlado Stojanović i Nemanja Šipka.