Ovako je Petrosjan naučio da igra šah

Maksimović 3. u Sarajevu, Bosančiću specijalna nagrada
29/08/2021
Četiri godine nezaustavljivog rasta: Promovisana druga knjiga o radu Skakača
23/09/2021
Prikaži sve

Foto: Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Tigran Vartanovič Petrosjan je bio svjetski šampion od 1963. do 1969. godine i važio je za igrača neprobojnog stila.

U knjizi “Izabrane partije” objasnio je kako je naučio da igra šah. Njegove riječi su veoma zanimljive i mogu da posluže kao smjernica za mlade šahiste.

Prenosimo njegovo sjećanje.

“Prva ozbiljnija šahovska knjiga s kojom sam se upoznao bila je knjiga Arona Nimcoviča ‘Moj sistem u praksi’.

Nebrojeno puta sam analizirao partije i pozicije iz te knjige, pri čemu sam posebno volio da to radim bez šahovske table, pa nije čudo da sam na kraju tu knjigu znao napamet.

U to vrijeme nisam znao da postoje specijalne vježbe za razvoj tehnike računanja varijanti. Međutim, ja se ni u starijem uzrastu nisam mogao požaliti na svoje umijeće računanja varijanti. Mislim da mi je u tome pomogla mladalačka navika da čitam knjige bez table, pri čemu sam se posebno trudio da pratim tok partije od jednog dijagrama do drugog.

Šahista mora učiti stalno, a ne samo za vrijeme službenog treninga. Mora učiti i za vrijeme partije, u analizama poslije partije, prelistavati knjige i časopise…

Ako vas zainteresuje neka studija ili problem, probajte je riješiti. Ako vidite dijagram s ocjenom pozicije, provjerite da li je ta ocjena tačna. Analiza, ocjena, razgovori s iskusnijim igračima – sve to koristi napretku mladog šahiste.”

Petrosjan je rođen 1929. u Tbilisiju, a preminuo 1984. godine u Moskvi.