Ostavio iza sebe i Karlsena: Bojan Maksimović osvojio 6. mjesto u konkurenciji vrhunskih šahista

Petar Gazić vratio najslađu titulu u Banjaluku
15/10/2022

Banjalučki međunarodni majstor Bojan Maksimović ostvario je još jedan sjajan rezultat na turniru koji je okupio “kremu” svjetskog šaha.

On je osvojio fantastično 6. mjesto, sa 9 poena iz 11 partija, na brzopoteznom onlajn turniru održamo, 7 i 8. februara, ostavivši iza sebe čak i Magnusa Karlsena, višestrukog svjetskog šampiona u standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu!

Između ostalog, savladao je četiri velemajstora sa rejtingom većim od 2.600 poena: Žila Musara (Francuska), Alana Pičota (Argentina), Maksima Čigajeva (Rusija) i Dmitrija Kolarsa (Njemačka).

Jedine poraze pretrpio je od Matijasa Blubauma (Njemačka), aktuelnog evropskog šampiona, i Lenije Domingez-Pereza (SAD), trenutno 13. igrača svijeta po rejtingu.

Norvežanin Magnus Karlsen (svjetski broj 1) takmičenje je završio na 10. mjestu, a oni koji su “podbacili” su još upravo Domingez-Perez, te Danil Dubov (33. rejting na februarskoj listi), Jan-Krištof-Duda (21), Bogdan-Danijel Deak (40), Vladimir Fedosejev (63)…

Trijumfovao je, u konkurenciji više od 350 igrača, Amerikanac Vesli So, trenutno 8. šahista svijeta, sa 9½ poena, koliko je imao i drugoplasirani Aram Hakobjan, jermenski velemajstor.

Tabela: Vesli So i Aram Hakobjan 9½, Darijuš Švirc, Dmitri Andreikin, Matijas Blubaum i Bojan Maksimović 9, Hose Karlos Ibara Herez, Vugar Rasulov, Kristofer Vujin Ju, Magnus Karlsen, Jasel Borhes Feria, David Paravjan i Sergej Žigalko 8½, Saleh Salem, Egor Baskakov, Markus Harvi, Oleksandr Bortnik, Dmitrij Kolars, Daniel Narodicki, Abdula Gadimbajli i Farzad Bolučifard 8½…

Igrači su na raspolaganju imali po tri minute za razmišljanje tokom partije, a za svaki povučeni potez su dobijali bonus od dvije sekunde.