Onlajn treninzi u “Skakaču” dostupni i za djecu iz drugih gradova

Poruka mladim šahistima u BiH: Razmislite o prelasku na drugu rejting listu
25/03/2021
Neuigranost koštala Bojana boljeg plasmana
09/04/2021

Škola šaha “Skakač” je danas, 27. marta, počela sa onlajn treninzima, po čemu smo, vjerujemo, prvi šahovski klub u BiH koji je uveo ovo u praksu.

U odnosu na klasične treninge, ovaj traje pola sata duže, a uočene su još neke pogodnosti u odnosu na dosadašnji sistem rada.

Prednost treninga na klasičan način, u učionici ili klupskim prostorijama, sigurno je što se djeca druže, ali i novi, savremeniji vid treninga ima mnogo pluseva – više gradiva se pređe, više partija odigra, komunikacija je efikasnija…

Naravno, mogu da nam se pridruže i djeca iz drugih gradova i mjesta u kojima možda nije zaživjela šahovska sekcija ili se lokalni klub nije snašao u novim, kovid okolnostima.

– Siguran sam da će ovo odlično funkcionisati, s tim da jedino kod mlađih treba da u početku riješimo neke tehničke stvari, a potrebno je vrijeme i da se uhodaju. U tome će im roditelji, bar u početku, mnogo pomoći. Svakako, djecu treba učiti da sami što prije počnu da koriste aplikaciju Zoom i platformu za igru – rekao je Branko Tomić, FIDE instruktor.

Program rada Škole šaha “Skakač” pokazao se do sada odlično u praksi, što se vidi po dosadašnjim rezultatima.

– Šestostruki smo ekipni prvaci Republike Srpske u omladinskoj konkurenciji, iznedrili smo dva FIDE majstora, olimpijsku reprezentativku (jedinu u Banjaluci), 25 pojedinačnih šampiona RS i 16 prvaka BiH – navode u “Skakaču”.

Roditelji koji žele da njihova djeca prate onlajn treninge Škole šaha “Skakač” subotom i nedjeljom treba da pišu na mejl: skolasahaskakac@gmail.com, kako bi dobili detaljna uputstva.

– Kada prestanu da važe mjere zabrane i život se vrati u normalu, osim treninga u učionici nastavićemo sa onlajn treninzima, pogotovo zbog djece iz drugih gradova. Potonji način rada biće nam primaran tokom ljetnog i zimskog školskog raspusta – istakao je Filip Gubo, predsjednik Škole šaha “Skakač”.