Odlično izdanje Bojana Maksimovića u Kostolcu

“Skakač” potvrdio kvalitet i u Drugoj ligi Srpske
30/05/2021
Prvi put na programu blic i rapid prvenstva Srpske za mlade
15/06/2021

Na veoma jakom vikend turniru u Kostolcu, odigranom 13. juna, nastupilo je 110 šahista iz Bugarske, BiH i Srbije, među kojima je bilo čak 13 muških i 3 ženska velemajstora, 10 intera i 9 FIDE majstora.

Bojan Maksimović, član Škole šaha “Skakač”, bio je 15. igrač po rejtingu, ali je na kraju zauzeo 7. mjesto, sa 6½ poena iz 9 partija. Doživio je samo jedan poraz, protiv velemajstora Danila Milanovića, ali je zato savladao velemajstora Dejana Pikulu i međunarodnog majstora Dušana Jovanovića, te remizirao sa velemajstorom Velimirom Ivićem i interima Milovanom Ratkovićem i Milošom Stankovićem.

Prva tri mjesta na otvorenom turniru “Bora Beka”, odigranom u Hali sportova, pripala su igračima s najvišom titulom, ali je dodatni kriterijum odredio da prvu nagradu i pehar uzme Ivan Ivanišević.

Igrači su na raspolaganju imali po 10 minuta za partiju i dodatnih 5 sekundi za svaki povučeni potez.

Kompletnu tabelu možete da pogledate na sajtu chess-results.

Uručeno je 10 novčanih nagrada po plasmanu, kao i 5 specijalnih nagrada.

Organizator je ŠK Rudar, direktor turnira Boban Maksimović, a sudili su Slaviša Micković, Novica Arsić, Tamara, Tijana i Marija Petrović.

Bojan je prethodne godine branio boje kostolačkog Rudara u Prvoj ligi Centralne Srbije, kada su se okitili bronzanom medaljom. Podsjetimo, igrajući na drugoj tabli osvojio je 7½ poena iz 11 duela, ne pretrpivši nijedan poraz.

Bojanu Maksimoviću će na drugom Kongresu FIDE biti priznata titula međunarodnog majstora.