Ninković potvrdio rejting na EP u rapidu

Savanović ubjedljiv, Ninković i Krčmar solidni
04/01/2022
Neiskorištene šanse Ninkovića na EP u cugeru
16/01/2022

Marko Ninković, član OŠK Skakač, bio je najbolji predstavnik BiH u grupi do 18 godina na Evropskom prvenstvu u ubrzanom šahu, održanom 27. i 28. decembra u Novom Sadu.

Istina, imao je samo 4 poena (+3 =2 -4) iz 9 partija, što se može opravdati lošim danima ali teško je bilo i očekivati više kada znamo koliko se pažnje u BiH poklanja mladima. Ni ovdje ne smijemo propustiti da podsjetimo na sramotan bojkot Kadetskog i omladinskog prvenstva BiH od strane Šahovskog saveza RS, a potom i neomogućavanje učešća na (onlajn) Prvenstvu Evrope za mlade, od 15. do 21. oktobra, od strane Šahovske unije BiH.

Sveukupno, naših 40 junoša je u 12 kategorija skupilo 145½ poena iz 360 partija, što daje skromnih 40,42 odsto uspješnosti.

Marko je takmičenje u hotelu “Park” počeo kao 15. po rejtingu, a završio na 16. mjestu u konkurenciji 22 igrača iz 9 država, izgubivši tek 0,8 rejting poena. Izdvajamo remi s Lukom Suvorovom, FIDE majstorom iz Njemačke.

Trijumfovao je ruski inter Kiril Šubin, ispred srpskog velemajstora Luke Budisavljevića i austrijskog FIDE majstora Konstantina Pejrera.

Igrači su na raspolaganju imali po 15 minuta za razmišljanje tokom partije i 10 dodatnih sekundi za svaki povučeni potez.

Kompletnu tabelu pogledajte ovdje.

Trojici prvoplasiranih uručeni su pehari, medalje i robne nagrade.

Direktor turnira bio je Zoran Stanimirović, koji je obavljao i sudijski posao. Pored njega, o regularnosti takmičenja brinuli su Alon Šulman i Nemanja Šipka.