Neiskorištene šanse Ninkovića na EP u cugeru

Ninković potvrdio rejting na EP u rapidu
10/01/2022
Sa dva igrača do 13. mjesta
05/04/2022

Evropsko prvenstvo za mlade u brzopoteznom šahu, održano 29. i 30. decembra, Marko Ninković je završio sa 8 poena iz 18 partija.

Marko je u Novom Sadu ispustio veliku prednost u više pozicija, ali je i pored toga i ovog puta bio najbolje plasiran od vršnjaka iz BiH. Pažnje vrijedan rezultat bilo je 1:1 sa Janom Marnom, FIDE majstorom iz Slovenije.

Trijumfovao je uvjerljivo ruski međunarodni majstor Krili Šubin, sa 16½ poena, ispred Denisa Lazavika (Bjelorusija) sa 13 i Luke Budisavljevića sa 12½ poena. Šubin je tako postao dvostruki evropski šampion, jer je dva dana ranije bio najefikasniji i u ubrzanom šahu.

Šahisti iz BiH, njih 42 u 12 kategorija, bili su za nijansu bolji nego na rapid šampionatu; skupili su 316½ poena iz 756 duela, što daje 41,87 odsto uspješnosti.

Ukupno je učestvovao 21 takmičar iz 8 država, među kojima su bili jedan velemajstor, 3 intera i i 6 FIDE majstora.

Odigran je dvokružni Berger od 18 kola, a igrači su na raspolaganju imali po 3 minute za razmišljanje tokom partije i 2 dodatne sekunde za svaki povučeni potez.

Kompletnu tabelu pogledajte ovdje.

Trojici prvoplasiranih uručeni su pehari, medalje i robne nagrade.

Direktor turnira bio je Zoran Stanimirović, koji je obavljao i sudijski posao. Pored njega, o regularnosti takmičenja brinuli su Alon Šulman i Nemanja Šipka.