Na onlajn turniru 10 igrača “Skakača”

Onlajn turniri privlače sve više mladih šahista
29/11/2020
Antagonizam dostiže vrhunac
13/12/2020

U prethodnom tekstu naveo sam neke od prednosti igranja onlajn, ali takva vrsta nadmetanja ima i svojih nedostataka.

Osnovni je taj što igrač nema mogućnost da “čita” protivnikov govor tijela. Psihološko nadmudrivanje pamtimo iz duela Botvinik – Talj (priča s bocom termosa) ili Talj – Fišer, kada je Talj “upecao” možda najboljeg šahistu svih vremena na vlastitu zamku (priča o unaprijed zapisanom potezu).

Koliko god se onima koji ne spoznaju finese šahovske igre čini čudnim, psihologija igra veliku ulogu tokom partije. Dešavalo se i članovima Škole šaha “Skakač” da u dobijenim pozicijama “padaju” na prozirne trikove, ali je sve to sastavni dio sazrijevanja.

Drugi nedostatak je što mladi takmičari ne mogu da uvježbavaju sposobnost zanemarivanja zvukova koji dolaze sa strane. Podsjetio bih na ovom mjestu na patrijarha sovjetskog šaha, kako su zvali Mihaila Botvinika, koji je tokom jednog pripremnog meča držao uključena tri radija, sa tri različite stanice!

Dok igramo šah na internetu imamo savršene uslove, potpuni mir i odlično osvjetljenje u vlastitoj (radnoj) sobi, kakvi gotovo nikad ne vladaju na “živim” turnirima.

Igranjem na onlajn turnirima mladi šahisti su zakinuti za ove vidove usavršavanja. Međutim, to je sigurno manje zlo od rizikovanja zdravlja odlaskom na takmičenja na kojima se često, u vrijeme vladavine korone, samo ovlaš primjenjuju preventivne mjere.

Zato već četvrti vikend uzastopno naši članovi nastupaju na turniru koji, na platformi chess.com, organizuje ŠK e4 iz Zagreba.

Nakon tri ekipna, sada je, 6. decembra 2020, na programu bio pojedinačni onlajn turnir za kadete, pod nazivom “Fondacija Kasparov”.

Školu šaha “Skakač” je predstavljalo 10 polaznika, koji su sakupili 34 poena iz 80 partija, što daje standardnih 42,5 odsto uspješnosti.

Pojedinačni rezultati:

  1. Filip Aleksandar Kremenović 4½
  2. Aleksa Ninković 4½
  3. Vukašin Gligić 4
  4. Anastasija Višekruna 4
  5. Andrej Todorović 3½
  6. Ninoslava Štrbac 3
  7. Ana Ninković 3
  8. Nikola Abramović 3
  9. Aleksa Višekruna 2½
  10. Danilo Račić 2

Pored toga, Anastasija je u grupi djevojčica do 15 godina osvojila osmo mjesto, a isti plasman imala je, ali u grupi do 12 godina, Ninoslava.

Sveukupno pobjednik, nakon 8 kola igranih uz tempo od 10 minuta po učesniku, bio je Nikola Kos (Polet, Buševec) sa 7½ poena, koliko je imao i drugoplasirani Ognjen Domović (Picok, Đurđevac), dok je treći Andrej Gal (Samobor), s pola poena manje na kontu.

Učestvovalo je 218 šahista iz 8 država – Austrije (1), Filipina (1), SAD (1), Južnoafričke Republike (3), BiH (20), Srbije (22), Slovenije (24) i Hrvatske 146), među kojima su bila 3 majstorska kandidata.

U 827 partija vidjeli smo samo 59 remija (7,13 odsto)! Bijeli su slavili 404, a vođe crnih figura 364 puta.

Direktor turnira je Zlatko Klarić, a o regularnosti takmičenja je brinuo Željko Matkun.