Marko i Aleksa Ninković šahirali uz ribnjake

Maksimović u plusu na VM turniru u Beču
30/07/2021
Pobjeda “Skakača” na startu Prve lige RS za omladince
14/08/2021

Kao i u Tesliću dva dana ranije, i na turniru u Šipragama je 27. jula Škola šaha “Skakač” imala dva predstavnika.

Marko Ninković je sa 5½ poena zauzeo 45. mjesto, dok je njegov brat Aleksa, koji je osvojio 3 poena, domašio tek do 109. pozicije.

Visok nagradni fond od 5.190 KM privukao je čak 147 šahista iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Danske, Italije i BiH, veoma jakog sastava. Među njima je bilo 11 igrača s najvišom titulom, 5 intera, te 7 muških i 2 ženska FIDE majstora.

Prikazana je iznenađujuće velika borbenost, jer je u samo 14 odsto partija sklopljen remi, uprkos ili upravo zbog toga što je temperatura bila visoka, što je početak turnira kasnio više od dva sata i što je, pored neobično velikog broja sudija, završio u večernjim časovima.

Na vrhu su se poslije 9 kola našla 3 velemajstora, ali je dodatni kriterijum odlučio da prvu nagradu na 9. međunarodnom rejting turniru “Luka – Šiprage 2021” osvoji Miloš Perunović iz Srbije. Pehari su, osim njemu, uručeni i Zdenku Kožulu iz Hrvatske i Georgu Moru iz Slovenije.

Turnir je, inače, povlačenjem prvog poteza otvorio Zdenko Sakan, načelnik opštine Kotor Varoš.

Igrači su na raspolaganju imali po 15 minuta za razmišljanje tokom partije.

Tabelu možete da pogledate ovdje.

Podijeljeno je 10 novčanih nagrada i isto toliko diploma po plasmanu, kao i 7 specijalnih nagrada. Izdvajamo Lidiju Blagojević iz Crne Gore kao najuspješniju šahistkinju, te Dragana Stankovića, najbolje plasiranog omladinca. Njegovo 10. mjesto i 6½ poen pokazuju da je stasao za velike domete.

Direktor sada već tradicionalnog turnira bila je Svjetlana Račić, a sudili su Vlado Stojanović, Stevan Paštar, Momčilo Soprenić, Slobodan Đukić i Dino Marković.

Takmičenje je organizovano povodom dana Mjesne zajednice Šiprage u sklopu ambijenta domaćina, firme “Luka” Banjaluka – PJ Ribnjak, na lokalitetu sela Kerle-Šiprage.