Maksimović u plusu na VM turniru u Beču

Marko Ninković na 50 odsto u Tesliću
28/07/2021
Marko i Aleksa Ninković šahirali uz ribnjake
31/07/2021

Banjalučki FIDE majstor, Bojan Maksimović, koji samo čeka Drugi kongres Svjetske šahovske federacije da mu zvanično bude priznata titula intera, odigrao je novi velemajstorski turnir, ovog puta u Beču, od 19. do 27. jula.

Na početku mjeseca Bojan je, nastupom na openu u Beogradu, krenuo u ostvarivanje novog cilja, osvajanje titule velemajstora. I tada je, kao i u glavnom gradu Austrije, osvojio 5 poena, što mu je bilo nedovoljno za prvu normu.

Turnir u Beču je bio veoma jak (IX kategorija), a Bojan je, bez obzira na sve, pokazao zrelu igru, koja mu je donijela „tek“ četvrtu normu za međunarodnog majstora. Prebacio ju je za pola poena (+3 =4 -2), dok mu je za onu višu trebalo još poen i po.

Počelo je samo kako se poželjeti može, sa 2½ poena iz prva 3 kola, pri čemu je na samom startu savladan i velemajstor Ilija Balinov. U preostalih 6 kola su mu bila potrebna još dva “plusa” kako bi ispunio cilj. Međutim, sredina turnira nije donijela ništa dobro, jer su uslijedila dva poraza, tako da je bilo nerealno očekivati da u preostala 4 duela Bojan ostvari stoodstotni učinak.

U svakom slučaju, 4. mjesto u konkurenciji 10 šahista iz Slovenije, Slovačke, Češke, BiH i Austrije, hvale vrijedan je rezultat, posebno kada tome dodamo zarađenih 9,7 rejting poena, koji će Maksimovića od 1. avgusta podići na 7. mjesto najboljih bh. igrača na rejting listi.

Trijumfovao je Čeh Stepan Zilka, dok je drugoplasirani Feliks Blohberger (Austrija) ispunio drugu normu za najvišu titulu, od potrebne tri.

Među takmičarima u Domu šahovskih sportova u Beču, dodajmo, bila su 3 velemajstora, 4 intera i 3 FIDE majstora.

Igrači su za dodijeljenih 90 minuta morali da odigraju po 40 poteza, nakon čega su dobijali dodatnih 30 minuta za završetak partije. Naravno, za svaki povučeni potez sledovalo je 30 sekundi bonusa.

Direktor turnira je David Šengelija, a sudili su Gregor Nef, Rebeka Fric i Anika Frovis.

Turnir je organizovao Austrijski šahovski savez, u saradnji sa Šahovskim savezom Beča.