Maksimović 3. u Sarajevu, Bosančiću specijalna nagrada

Bojkotom na bojkot: Kuda ide omladinski šah u Srpskoj
24/08/2021
Ovako je Petrosjan naučio da igra šah
31/08/2021

Bojan Maksimović je osvojio 3. mjesto, dok je Luka Bosančić dobio specijalnu nagradu na 4. Memorijalnom turniru “Zvonimir Meštrović”, odigranom 29. avgusta u Sarajevu.

Na prvom turniru koji je odigrao kao međunarodni majstor, Bojan je skupio 7 poena iz 9 partija, pretrpivši poraze od velemajstora Siniše Dražića i Denisa Kadrića. Između ostalih, savladao je velemajstora Dragana Kosića i intere Zorana Runića i Dejana Marjanovića.

Luka Bosančić je do nagrade za najuspješnijeg igrača s rejtingom do 1.800 poena došao sa 45. pozicijom na tabeli i osvojenih 5 poena. Da polako raste u sigurnog i respektabilnog igrača potvrđuje i pobjeda nad FIDE majstorom Damirom Bošnjakom.

Treći član Škole šaha “Skakač” na ovom turniru, koji je organizovao OŠK Junior, bio je Marko Ninković. Odlično je počeo turnir sa 3 poena iz 5 partija, ali je uslijedio pad koncentracije, pa je do kraja na svoj konto upisao samo još jedan poen. To je bilo dovoljno za 56. mjesto.

Zajedno su skupili 16 bodova iz 27 duela, što daje 59,3 odsto uspješnosti.

Trijumfovao je Denis Kadrić, bh. velemajstor, sa 7½ poena, koliko je, uz slabije dodatne kriterijume, imao i njegov koelga po tituli iz Srbije, Miodrag R. Savić.

U hotelu “Saraj” nastupila su 104 takmičara iz Srbije, Crne Gore i BiH, među kojima je bilo 8 šahista s najvišom titulom, 5 intermajstora i 15 FIDE majstora.

Igrači su na raspolaganju za razmišljanje imali po 10 minuta za partiju i 3 dodatne sekunde nakon svakog povučenog poteza.

Tabelu možete vidjeti ovdje.

Nagradni fond od 3.300 KM je podijeljen na 10 redovnih, po plasmanu, i 11 specijalnih nagrada.

Direktor turnira, održanog u znak sjećanja na lik i djelo istaknutog šahiste i šahovskog pedagoga, međunarodnog majstora Zvonimira Meštrovića, bila je Azra Mahmutagić.

O regularnosti takmičenja brinuli su Mirza Miralem, međunarodni sudija, Muharem Višnjić i Belmir Miskić, arbitri nacionalnog ranga.