Kada je najbolje početi sa igranjem šaha

Rejting partije nisu bauk za članove “Skakača”
09/01/2021
Maksimović bez poraza na Božićnom turniru u Banjaluci
16/01/2021

Prije nego što odluče da upišu dijete u šahovsku školu mnogi roditelji se zapitaju koja je dobna granica idealna za početak savladavanja ove drevne vještine.

Najčešće se iznenade kada im kažemo da godine nisu važne i da je najbolje da se s treninzima, kao i u većini drugih sportova, krene što ranije.

U radu s polaznicima jedne predškolske ustanove u Banjaluci, starosti 3 do 5 godina, krenuli smo praktično od nule. Iznenadilo nas je što njihova koncentracija ne pada ni nakon 20-ak minuta (preporučeni rad je u manjim grupama od dvije do pet minuta – u zavisnosti od uzrasta), ali smo ubrzo shvatili da primarne zasluge za to pripadaju magiji koja isijava sa 64 crno-bijela polja.

Vaspitačice su, priznajemo, odigrale ogromnu ulogu u ovom mini projektu nazvanom “Mala škola šaha”, a rezultat upoznavanja mališana s jednim sasvim novim svijetom je da je su neki od njih nastavili naukovanje u Školi šaha “Skakač”.

S druge strane, jedini uslov za početak dolazaka na treninge u Školu šaha “Skakač” je da je dijete savladalo principe kretanja figura. Sve ostalo, počev od osnovnih matova, može i treba da nauči kod nas.

Rad s početnicima je baziran na igri i baš zato je potrebno da dijete što ranije krene u školu šaha. Kod kuće će igrati s tatom, mamom ili djedom, dok će se kod nas suočiti sa 20-ak različitih “protivnika” i isto toliko “stilova”.

Nove pojmove će postepeno usvajati u direktnom razgovoru s trenerom, u većoj mjeri, odnosno u klasičnom predavanju koji uključuje rad na demonstracionoj tabli, u manjoj mjeri. Pored toga, u cilju učenja osnovnih matnih slika, za rad kod kuće će dobiti primjere sa zadatkom – mat u jednom i dva poteza.

Osnovni cilj je da nakon 12 mjeseci dijete potpuno ovlada šahovskim pojmovima (rokada, viljuška, opozicija, an pasan…) i svede previde na najmanju moguću mjeru. Tek tada će biti spremno za veće skokove u šahovskom razvoju.

Branko Tomić, FIDE instruktor