Guske u magli

Šahista i (dječji) trener: Ne može se sjediti na dvije stolice
05/08/2022
Petar Gazić vratio najslađu titulu u Banjaluku
15/10/2022
Prikaži sve

Lennart Ootes/chessolympiad.fide.com/Screenshot

Kada se činilo da nije moglo gore, još jednom su nas iznenadili svojom nesposobnošću.

Dovoljno je na početku iznijeti zapažanje da nijedno službeno takmičenje Šahovskog saveza Republike Srpske u posljednjih 20 godina nije bilo regularno! Tome je uveliko kumovalo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS svojim nečinjenjem!

Naime, prema Zakonu o sportu RS iz 2002, kao i novom, koji važi od 1. januara 2021. godine, klub koji nije upisan u Registar sportskih organizacija pri ministarstvu nema pravo učešća na takmičenjima! Takvih klubova je bilo izuzetno mnogo i ranije (među njima su bili i premijerligaši), a da se nastavilo po starom vidi se po tome što su u proteklih 19 mjeseci, prema podacima iz samog ministarstva, tu obavezu ispunila samo dva kluba! Od četrdesetak! To ne smeta Savezu da, umjesto da utiče na klubove da ispune zakonsku obavezu, nastavi sa organizacijom nelegalnih službenih takmičenja.

Ministarstvo sporta ni prstom da mrdne mada mu je poznata ta činjenica!

Ništa manje skandalozna je posljednja odluka rukovodstva Šahovskog saveza RS da Premijer ligu BiH organizuje u… Neumu, na teritoriji Federacije BiH!? Iako kao tehnički organizator ima pravo (i obavezu) da izabere mjesto u Srpskoj, što bi ugostiteljskim kapacitetima donijelo lijepu svotu u vrijeme krize. Međutim, izgleda da su drugi ponudili veći procenat na ime provizije.

Kako funkcioniše hranidbeni lanac nekolicine nezajažljivih stomaka u ovim teškim vremenima za klubove pokazalo se i na posljednjem turniru, kada je u hotelu u kojem su “normalne”, sezonske cijene za dvokrevetnu sobu 110 KM za šahiste one povećane na 146 KM!

Za 20 godina, koliko se Premijer liga BiH igra, nikada se nije desilo da šahovski savezi FBiH i Herceg-Bosne prepuste nekom drugom domaćinstvo.

Prvobitno je bilo zamišljeno da se Premijer liga igra u Foči, ali je odmah po objavljivanju raspisa takmičenje, na zahtjev klubova iz FBiH, odloženo. Epilog se zna; na volšeban način, bez objave javnog poziva (kao i obično), izabran je hotel na moru, a Srpska je tako ostala bez takmičenja čiji je domaćin, po sistemu rotacije, jednom u tri godine.

Poražavajuće je i što se u muškoj konkurenciji neće već drugu godinu uzastopno pojaviti nijedan klub iz Republike Srpske!

Dok se šah u Srpskoj vuče po glibu, u Ministarstvu sporta Srpske ni da se počešu po… glavi!

Samo godinu dana ranije “principijelno” je skoro izbio “rat” kada je Šahovski savez RS bojkotovao Kadetsko i omladinsko prvenstvo BiH u Bihaću, a pojedinim “klincima” koji su se oglušili o njihovu “izričitu preporuku” onemogućio igranje na Prvoj ligi RS. Zabrana je bila usmena, jer tako to ide kad jedan čovjek odlučuje, a kompanjoni u dobru i zlu se prave nevješti.

Ministarstvo sporta za ovo navodno nije ni čulo, pa nije ni čudo što nije stalo u zaštitu mladih igrača!

Sramota bez presedana je takođe neodlazak šahovske reprezentacije BiH na Olimpijadu. Neupućeni će reći da to nema veze sa entitetskim savezom, ali ako znate da su isti ljudi “i tamo i vamo” i da su, kako vole da kažu, “bolji dio” Šahovske unije BiH, onda ih treba upitati zar ih ne interesuje napredak šaha u Srpskoj. Jer, u toj reprezentaciji bi bilo najmanje 50 odsto igrača koje oni predstavljaju i čiji su razvoj svjesno usporili bar u sljedeće dvije godine.

Ne otići na najjače planetarno takmičenje, prvi put u posljednjih 30 godina, na kojima se pojavljuju i državice kao što su Kajmanska ostrva, Sveti Kits i Nevis, Komori ili Aruba, definitivno je raskrinkao namjere i mogućnosti ovih samozvanih stručnjaka.

Do čega je dovela njihova politika, u dosluhu s jaranima iz preostala dva saveza, jeste prelazak velemajstora Denisa Kadrića na rejting listu Crne Gore, Borki Predojević je selektor Austrije, Predrag Nikolić je davno digao ruke od nastupa u selekciji BiH, iz reprezentacije su otjerane Aleksandra Dimitrijević, Elena Borić i Dijana Dengler, dok je Ivan Sokolov vodio Uzbekistan do titule olimpijskog šampiona!

Ministarstvo sporta nije reagovalo, jer “nije nadležno” iako su najviše oštećeni upravo šahisti iz Srpske.

A i zašto bi, kad se i sami šahisti ponašaju slično njima, kao guske u magli.