Bojanu izmakao trijumf na Šolti, Maša zaradila 33 rejting poena

Pobjeda “Skakača” na startu Prve lige RS za omladince
14/08/2021
Nova pobjeda “Skakača” u Prvoj ligi RS za omladince
15/08/2021

Porazom u posljednjem kolu 4. međunarodnog turnira “Šolta open 2021” banjalučki (još uvijek) FIDE majstor Bojan Maksimović ispustio je prvo mjesto na kojem se nalazio gotovo tokom čitavog takmičenja.

Do tog trenutka Bojan, koji samo čeka Drugi kongres FIDE da mu zvanično bude priznata titula međunarodnog majstora, zabilježio je 5 trijumfa i 3 remija, prikazavši impresivnu igru. Međutim, u posljednjim metrima šahovske trke, nakon direktnog duela, morao je da vrh tabele prepusti hrvatskom velemajstoru Ivanu Žaji.

Kao utjeha, ostaje zarađenih 7,2 rejting poena, peta ispunjena norma za intermajstora i činjenica da je protiv 2 velemajstora i 4 intera uknjižio više od 50 odsto (3½ boda). Bojan se polako uspinje na rejting listi, pa će od 1. septembra podići svoj lični rekord na 2.432 poena!

Njegova sestra, Maša Maksimović, takođe je igrala dobro i sa 5½ poena dospjela na 37. poziciju, iako je na stratnoj listi bila tek 68 u konkurenciji 159 šahista iz 19 država. Uz 4 pobjede, 3 remija i 2 poraza na rejting listi je uz svoje ime dodala novih 33,2 poena. Posebno izdvajamo remije sa interom Nenadom Dorićem (Hrvatska) i FIDE majstorom Natanom de Strikerom (Belgija).

Turnir je održan od 8. do 15. avgusta na ostrvu udaljenom od Splita 9 nautičkih milja (16,7 kilometara), u Domu kulture u mjestu Grohote, a okupio je, između ostalih, 3 igrača s najvišom titulom, 9 muških i jednog ženskog intera, te 16 muških i jednog ženskog FIDE majstora.

Igrači su na raspolaganju imali po 90 minuta za razmišljanje tokom partije, kao i 30 sekundi dodatka za svaki povučeni potez.

Tabelu možete vidjeti ovdje.

Nagradni fond od 6.500 evra podijeljen je na 10 redovnih (po plasmanu) i 12 specijalnih nagrada. Druga specijalnu nagradu u konkurenciji šahistkinja pripala je Maši Maksimović.

Organizator turnira je ŠK Brda iz Splita, direktor Mateo Ivić, a sudili su Mladen Bratošević, Krunoslav Lešić i Ante Tomaš.

Zanimljivo je da je zbog izolovanosti i nebrige nadležnih vlasti za ovo ostrvo nastala kletva “Dabogda ti Šolta dopala”! Vrijedni šahovski radnici već četvrtu godinu pokazuju da Šolta nije ukleto već mjesto sa velikim turirstičkim potencijalom.