Bojan Maksimović u društvu šahovskih velikana

Marku Ninkoviću nagrada za najboljeg omladinca
20/12/2021
Bojanu redovna, Maši specijalna nagrada u Cazinu
04/01/2022

Impresivna je lista pobjednika međunarodnih “Bosninih” turnira. Na njoj se nalaze vrhunska imena svjetskog šaha: Svetozar Gligorić, Lav Polugajevski, Mihail Talj, Viktor Korčnoj, David Bronštajn, Predrag Nikolić, Gari Kasparov, Ivan Sokolov… Sada se, trijumfom na jubilarnom, 50. turniru, toj listi priključio i Bojan Maksimović, banjalučki međunarodni majstor.

Na openu održanom od 9. do 12. decembra Bojan je skupio 5½ poena iz 7 partija, koliko su, uz slabiji dodatni kriterijum, imali inter Zoran Runić i Samuel Zenelaj.

Uzbudljiv rasplet se dogodio na samom kraju, kada se pristupilo žrijebanju za određivanje prvog kriterijuma za konačan poredak. U “igri” su bili: buholc, srednji buholc, kumulativ (progres) i veći broj pobjeda.

Mladi Ado Mešić, koji je bio određen za izvlačenje, izabrao je kovertu u kojoj je bio upisan “kumulativ”, koji daje “prednost” igračima sa boljim startom i dužim zadržavanjem u samom vrhu. Obračunava se tako što se igračima sabira broj skupljenih poena poslije svakog kola.

U Sarajevu, Maksimović je startovao sa 4 pobjede, a do cilja stigao vezavši potom 3 remija.

Uz to je zaradio novih 3,8 rejting poena, pa će na taj način u 2022. godinu ući sa vlastitim rekordom, od 2.455 poena.

Podsjetimo, najmlađi banjalučki inter ikada je, prema decembarskoj rejting listi za ubrzani šah, 15. omladinac u svijetu, sa 2.479 rejting poena!

Ovo mu je treći trijumf na open turnirima. Svoje velike mogućnosti najavio je slavljem u Paraćinu, u julu 2015, kada je imao samo 12 godina 8 mjeseci i 4 dana, te Konjicu početkom 2016.

Igralo se u prostorijama ŠK Bosna, četvorostrukog evropskog šampiona, a među 70 šahista iz Turske, Austrije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, bili su jedan velemajstor, 4 intermajstora i 9 FIDE majstora.

Šahisti su na raspolaganju imali po 90 minuta za razmišljanje tokom partije, kao i dodatnih 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Konačnu tabelu pogledajte ovdje.

Nagradni fond od gotovo 4.200 evra raspoređen je na 10 redovnih i 14 specijalnih nagrada.

Tahir Mahmutefendić se zahvalio učesnicima, naglasivši da je 50. turnir održan u znak sjećanja na sve dosadašnje predsjednike kluba.

Mirza Miralem se našao u dvostrukoj ulozi – kao direktor i sudija na turniru, a na sudijskom polju mu je pomagao Muharem Višnjić.