Bojan Maksimović najmlađi intermajstor u istoriji Banjaluke

Bojan Maksimović ispunio drugu normu za titulu intera
16/04/2021
Luka Bosančić bronzani na prvenstvu Srpske u Palama
25/04/2021

Bojan Maksimović, 18-ogodišnji FIDE majstor, 21. aprila je, nakon trijumfa nad Kazahstancem Mirasom Asilovom, postao najmlađi međunarodni majstor u istoriji Banjaluke.

Kolo prije kraja velemajstorskog turnira, koji se igrao u Beogradu u sklopu Beogradskog proljećnog festivala, banjalučki FIDE majstor je sakupio neophodnih 5½ poena za treću normu za intera.

Sjajan uspjeh postigao je, dakle, sa 18 godina 5 mjeseci i 15 dana, što do sada nije uspjelo nijednom šahisti iz grada na Vrbasu.

Zanimljivo je da je Bojan na prethodna dva turnira nanizao 16 partija bez poraza, pri čemu je kao protivnike imao pet igrača s najvišom titulom, pet intera i četiri FIDE majstora. Usput je zabilježio šest pobjeda, među kojima su najznačajnije nad velemajstorima Aleksandrom Delčevom (Bugarska) i Draganom Kosićem (Crna Gora), i 10 remija.

Niz je, nažalost, prekinut u posljednjem kolu, u kojem je, nakon što je u dva navrata propustio remi nastavke, poražen od vršnjaka i konačnog pobjednika na turniru, jermenskog velemajstora Šanta Sargsjana, inače dvostrukog vicešampiona svijeta iz 2019, u grupi do 18 godina i omladinskoj konkurenciji.

Bojan je takmičenje, organizovano od 16. do 22. aprila, završio na trećem mjestu i zaradio 10,5 rejting bodova.

Tabela

  1. Šant Sargsjan (VM, Jermenija) 8
  2. Haik Mikaeli Martirosjan (VM, Jermenija) 7½
  3. Bojan Maksimović (FM, BiH) 5½
  4. Raven Sturt (IM, SAD) 5
  5. Kristijan Stuvik Holm (IM, Norveška) 5
  6. Goran M. Todorović (VM, Srbija) 3½
  7. Miloš Milošević (FM, Srbija) 3
  8. Stefan Tadić (FM, Srbija) 3
  9. Vladimir Čobić (FM, Srbija) 2½
  10. Miras Asilov (Kazahstan) 2

Igrači su na raspolaganju imali po 90 minuta za razmišljanje, tokom kojih je trebalo povući 40 poteza, kao i dodatnih 30 minuta do kraja partije. Naravno, za svaki potez je slijedio bonus od 30 sekundi.

Organizator turnira je Šahovska akademija šampiona iz Beograda, direktor velemajstor Miloš Perunović, a sudio je Dragan Babić.

Bojan je, inače, član Škole šaha “Skakač” iz Banjaluke od njenog osnivanja. Prvu normu za intera je osvojio u decembru 2019. u Paraćinu, a drugu u Aranđelovcu, sredinom aprila 2021.

Podsjetimo da je titulu FIDE majstora osvojio 15. maja 2017, kada je imao 14 godina 6 mjeseci i 9 dana!

Nagrada Grada Banjaluke

Na dan završetka turnira, u Banjaluci je, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana grada, Bojanu odnosno njegovom tati Savi uručena Nagrada grada mladima, za izuzetan doprinos u sportu.

Priznanje je to za njegove ranije rezultate, tako da će titula intera sigurno biti posebno vrednovana u skoroj budućnosti.