Bojan Maksimović najbolji šahista BiH za 2019.

Škola šaha “Skakač” šampion Jugorksa
18/01/2020
Umorni Bojan ispod očekivanja u Sloveniji
30/01/2020

Bojan Maksimović, FIDE majstor iz Banjaluke, dobitnik je nagrade „Nusret – Nućo Čaušević“, koja se, u okviru Izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa BiH, dodjeljuje za najboljeg šahistu.

Svečana manifestacija 75. po redu izbora održana je 23. januara 2020. u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

– Izuzetna mi je čast što sam laureat nagrade koje nosi ime čovjeka koji je čitav život posvetio šahu, volio ga i pomagao na razne načine. Prethodna godina je bila uspješna za mene, ali je sigurno da na tome neću stati – rekao je Maksimović, koji je trenutno osmi igrač u BiH po rejtingu.

On je u 2019. sa sarajevskom „Bosnom“ osvojio Premijer ligu BiH, Školu šaha „Skakač“ iz Banjaluke je vodio do pete uzastopne titule ekipnog omladinskog šampiona RS, višestruki je kadetski šampion BiH, na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj je osvojio 12. mjesto, a kraj 2019. je „začinio“ ispunivši prvu normu, od potrebne tri, za međunarodnog majstora.

– Nagrada je ustanovljena odmah nakon smrti Nusreta Čauševića, tako da je Bojan peti dobitnik. Nusret je od svoje 19. godine bio angažovan u šahu, na njegovom promovisanju kao sporta i intelektualne igre. Jednostavno, bio je društveno odgovorna osoba, a više godina i predsjednik Šahovskog saveza BiH. On je bio integrativni faktor u šahu u BiH, okupljao je talente širom države, dovodio u našu zemlju vrhunske svjetske igrače – rekla je Dina Čaušević Esko, izrazivši nadu da će „Bosnina“ škola šaha nastaviti uspješan rad s mladima.

Sportisti BiH u 2019. su atletičar Amel Tuka u muškoj i džudistkinja Larisa Cerić u ženskoj konkurenciji.