Maksimović ispunio prvu normu za intera

Škola šaha “Skakač” šampion Jugorksa
18/01/2020

Sedamnaestogodišnji Bojan Maksimović, FIDE majstor iz Banjaluke i član Škole šaha „Skakač“, ispunio je 9. decembra 2019. prvu normu, od tri potrebne, za međunarodnog majstora na velemajstorskom turniru „Orbis-3“ u Paraćinu.

Bojan je osvojio drugo mjesto sa 5½ poena iz 9 partija, zabilježivši 3 pobjede, 5 remija i samo jedan poraz.

Malo je nedostajalo da još jednu normu ispuni na „Trofeju Beograda“, koji je održan uoči turnira u Paraćinu, a na kojem je, u konkurenciji 152 igrača iz 14 država, osvojio 8. mjesto.

Tokom ova dva turnira, od 24. novembra do 9. decembra, on je odigrao 18 partija i skupio 12 poena, pretrpivši samo 2 poraza! Koliko je težak i uspješan put prevalio ovaj talentovani Banjalučanin posljednjih 16 dana govori podatak da je sa 4 velemajstora remizirao, dok je 4 intera savladao, a sa dvojicom odigrao neriješeno. Inače, u Paraćinu je slavio Dejan Pikula, velemajstor iz Srbije.

Tabela: Dejan Pikula (Srbija) 6, Bojan Maksimović (BiH) i Boško Abramović (Srbija) 5½,Dej Mahitoš (Indija), Dragan Kosić (Crna Gora) i Jun Hjeok Li (Koreja) 4½, Serhio Duran Vega (Kostarika) i Šrivatšav Rahul (Indija) 4, Vaso Blesić (Srbija) 3½, Ivan Živković (Srbija) 3.