Umorni Bojan ispod očekivanja u Sloveniji

Bojan Maksimović najbolji šahista BiH za 2019.
23/01/2020
Zlato i dva srebra na Svetosavskom turniru
01/02/2020

Na put u Sloveniju Bojan Maksimović se uputio odmah nakon dodjele nagrade za najboljeg šahistu u BiH za 2019, sa par sati odmora, tako da ne čudi ne samo loš start već i relativno slabiji krajnji rezultat od očekivanog.

Na 25. “Hit openu“, održanom od 24. do 30. januara 2020. u Novoj Gorici, Bojan je zauzeo tek 40. mjesto, sakupivši 5 poena iz 9 partija, uz gubitak 20,9 rejting poena.

Poslije poraza u prvom kolu zabilježio je 3 pobjede i činilo se da se sve vraća na svoje mjesto. Međutim, tada je uslijedila nova nula u tabeli, protiv rejting favorita Roberta Markuša, velemajstora iz Srbije. Neobičan je bio i raspored, po kojem su drugog i trećeg dana bila igrana po 2 kola, što nikako nije pogodovalo osmom igraču u BiH po rejtingu.

U konkurenciji 114 šahista iz 14 država trijumfovao je hrvatski velemajstor Zdenko Kožul sa 7 poena, dok su pola poena manje imali Jadranko Plenča (IM, Hrvatska), Volodimir Vetoško (VM, Ukrajina), Tima Janzelj (Slovenija) i Žan Tomazini (IM, Slovenija). Igrano je uz tempo od 90 minuta za partiju i dodatnih 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Direktor turnira, koji je organizovao ŠK Nova Gorica, bio je Matjaž Lovišček, a sudili su Ana Srebrnič, Franc Poglajen, Andreja Dobrovoljc i Špela Orehek.