Bojan i Maša Maksimović na openu za pamćenje

Bojan Maksimović među nagrađenima u Velikom Gradištu
27/06/2021
Turnir u Tesliću za nagradni fond od 2.200 KM
14/07/2021

Bojan i Maša Maksimović iz Banjaluke su učestvovali na vjerovatno najjačem openu u Evropi ove godine – Prvom međunarodnom otvorenom prvenstvu Srbije, održanom od 2. do 8. jula u Beogradu.

Na ovom izuzetno jakom (majstorskom) turniru u hotelu “Metropol Palas” nastupilo je 286 šahista iz čak 41 države, među kojima je bilo 49 muških i 6 ženskih velemajstora, 68 muških i 11 ženskih intermajstora, te 71 muški i 11 ženskih FIDE majstora!

Bojan je sa 5 poena iz 9 kola (+4=2-3) takmičenje završio na 89. mjestu, izgubivši uz to 2,3 rejting poena. Nažalost, nije našao ključ da otključa dvije velemajstorske brave (jedan od njih, Maks Varmerdam, na kraju je bio deveti), ali je protiv ostalih igrača s međunarodnim titulama obezbijedio “dvotrećinsku većinu” (4/6).

Njegova sestra Maša je loše počela turnir, ali je pokazala čvrstinu, jer u posljednjih 5 dvoboja nije pretrpila poraz, iako su s druge strane stola sjedila 3 FIDE majstora i jedan ženski međunarodni majstor. Osvojila je 3½ poena (+1=5-3), što će joj donijeti novih 17,8 poena na rejting listi.

Trijumfovao je 17-ogodišnji Sarin Nihal, velemajstor iz Indije, koji je neposredno prije toga trijumfovao, sa poenom prednosti, i na Srebrnom jezeru u Velikom Gradištu.

Zanimljivo je da je Maša Maksimović jedina od 7 bh. šahista na “majstorskom” turniru bila u plusu s rejtingom, dok je to u “amaterskom” dijelu, u društvu dvojice muškaraca, uspjelo samo Jeleni Tomić iz Bijeljine! Kada uporedimo to sa, naprimjer, Kazahstanom, koji su na “majstorskom” i “amaterskom” turniru imali ukupno 14 takmičara, i svi su bili u plusu, od čega je njih 9 zaradilo od 50 do 190 rejting poena (!), lako je zaključiti da našim igračima nedostaju turniri ovog tipa.

S druge strane, pedantni statističari su izračunali da se turski šahisti (njih 46) kući vraćaju sa više od 2.200 novih rejting poena u koferu!

U Kazahstanu i Turskoj se, međutim, ne može desiti da Savez “izričito preporuči” mladim šahistima da ne igraju na državnom prvenstvu, što se, kao 1979. u Iranu i 1986. u Saudijskoj Arabiji, gdje je bačena fetva na šah, krajem juna desilo u Republici Srpskoj!

Da šah pripada sve više mladima pokazuje i podatak da je veliki broj njih u Beogradu ispunio normu za najvišu titulu. Među njima su Grk Kurkulos (1998), Kazahstanac Manev (2000), Bjelorus Nikitenko (2000), Indijac Aditja (2006) i njegov zemljak, igrač bez titule Pranav (2006).

Konačnu tabelu možete pogledati ovdje.

Igrači su morali da odigraju 40 poteza za dobijenih 90 minuta na satu, da bi potom dobili po 15 minuta za završetak partije, pri čemu su “padali” i bonusi od 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Podijeljeno je 15 novčanih nagrada prema plasmanu (pobjedniku je pripalo 5.000 evra), te 8 specijalnih nagrada. Inače, najuspješnija šahistkinja je Gergana Pejčeva (Bugarska), a najuspješniji veteran Saša Veličković.

Organizator je Šahovski savez Srbije, direktor Marijan Stričević, dok su sudijski posao obavljali Zoran Bojović, Jasna Šakotić i Petar Katanić-Vujić.