Antagonizam dostiže vrhunac

Na onlajn turniru 10 igrača “Skakača”
06/12/2020
Aleksa Ninković 25. na onlajn turniru
13/12/2020

Antagonizam koji je godinama prisutan između onih Banjalučana koji su podržavali i podržavaju rukovođenje Šahovskim savezom RS kojim se otvoreno povlače potezi na štetu banjalučkog šaha, i ostalih sada se još više zaoštrio.

Podsjetimo, zahvaljujući “politici” krovne kuće u Srpskoj, u Banjaluci su za sve vrijeme postojanja ŠSRS, od 1992, održana samo dva službena turnira!

Sukob neistomišljenika prelomio se na turniru koji bi trebao da ujedinjuje, turniru koji je premijerno organizovan 13. decembra 2020. u znak sjećanja na velikog šahovskog pregaoca Miladina Simića, preminulog 3. februara 2020.

Vodeći banjalučki šahisti – velemajstor Milan Vukić i intermajstori Vlado Jakovljević, Aleksandar Savanović i Dušan Lekić (nastupili u Zenici istog vikenda), kao i niz FIDE majstora, izuzev Vlade Narančića, nisu se pojavili na memorijalnom turniru.

U tom, ali i svjetlu pravne borbe koja još traje oko toga ko će dalje voditi Savez, valja cijeniti i broj od 44 igrača, koja su se našla u hotelu “Jelena”. Ne samo da nije popunjen planirani broj od 50 takmičara, uslovljenih preventivnim mjerama zbog korone, već se pojavio samo jedan igrač s međunarodnom titulom, dok je rejting favorit, Sreten Jevtić, iz Doboja u Banjaluku došao sa 2.276 poena.

Škola šaha “Skakač” je obavijestila svoje članove o održavanju turnira, ali i ostavila im izbor hoće li da učestvuju. Naša preporuka polaznicima je bila da ne odlaze na rizičan skup u trenutku kada u BiH dnevno umire 50-ak ljudi, što ju je dovelo na 17. mjesto u svijetu po smrtnosti, već da više vremena provedu na onlajn turnirima na kojima kao klub učestvujemo.

Na turnir se ipak prijavio jedan naš igrač, Luka Bosančić (17), i ostvario hvale vrijedan rezultat. Do 16. mjesta je stigao zahvaljujući osvojenih 5½ poena iz 9 partija, odigranih uz tempo od 10 minuta po igraču i bonus od 5 sekundi za svaki povučeni potez.

Trijumfovao je Dražen Radulović iz Doboja sa 7½ poena, drugi je Vlado Narančić iz Banjaluke, a treći Dragan Stanković iz Kotor Varoša.

Podijeljeno je 8 novčanih nagrada po plasmanu, kao i 7 specijalnih nagrada.

Direktor turnira je Božidar Simić, a organizator ŠKI “Balkan 1926”.